Reklam Alanı
Reklam Alanı
bebeklere yapılan aşılar
Sağlık 0

Bebeklere Yapılan Aşılar

Hastalıkları tedavi etmektense hastalığa önlem almak daha kolaydır. Bu sebeple bebeklere yapılan aşılar önemsenmelidir. Çünkü özellikle bebeklerin hasta olması hem aile için hem de bebek için sıkıntılı bir süreçtir. Aşı olan bebeğin bağışıklık sistemi, hastalığın mikroplarına karşı çeşitli savunma yöntemleri uygulamayı öğrenir. Aşırlar son derece güvenlidir ve korkmadan yaptırılması gerekir. Hemen her bebekte aşı olduktan sonra ateş, huysuzluk gibi etkiler görünebilir. Aşının yapıldığı yerde şişme ve hafif kızarıklıklar da meydana gelebilir. Bunlar gayet normal durumlardır. Bu olağan işaretlerin uzun sürmesi halinde bir çocuk doktoruna danışmakta fayda vardır. Gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeleri hekimler yapar. Kulaktan dolma bilgilere inanmamak gerekir.

bebeklere yapılan aşılar

 Bebeklerin Aşı Takvimi

 Bebekler büyürken bir yandan da sağlıklı olmak zorundadırlar. Bu nedenle bebeklere yapılan aşılar anneleri tarafından takip edilmelidir.

 Bebekler dünyaya geldikleri ilk ayda Hepatit B aşısı olurlar. Uygun doz olarak doğumdan hemen sonra birinci dozu, ilk ayın içinde de ikinci dozu uygulanır.

Bebeğin ikinci ayında yapılan aşılar karma, verem, pnömokok ve rotavirus aşılarıdır. Karma aşı denildiği zaman difteri, tetanoz, boğmaca ve hib hastalıklarına karşı bağışıklık kazandıran bir aşı anlatılmak istenir.

Bebekler altıncı aylarına geldikleri zaman hepatit b aşısı üç doz olacak şekilde uygulanır. Aşı takvimine göre çocuk felci aşısı da bu ayda yapılmalıdır.

İlk yaş gününe denk gelen on ikinci ayda ise kızamık aşısı yaptırılmalıdır. Bazı durumlarda bu aşı dokuzuncu ayda uygulanmaktadır. Prömokok aşısı da on ikinci ay aşıları arasındadır.

Hepatit a aşısısın son dozu ise ikinci yaşın son döneminde yapılmaktadır.

 Bebeklere Yapılan Aşılar Hakkında Sıkça Sorular Sorular

Aşı, yaptırılması önem arz eden bir şeydir. Özellikle bebeklere yapılan aşılar sağlıklı bireylerin yetişmesinde önemli olmaktadır. Annelerin en merak ettiği sorulardan biri, bir günde iki aşının yapılıp yapılamayacağıdır. Bebeğin aynı bölgesine uygulanmaması şartıyla aynı günde iki aşı olunabilir. Örneğin aşılardan biri bir koluna diğeri bir bacağına yapılabilir. Zatürre açısının gerekliliği de diğer bir merak unsurudur. Zatürre aşısı zorunlu aşılar arasında olmasa da yaptırılmalıdır. Çünkü bu aşı sadece zatürreden değil orta kulak iltihabı ve sunizit gibi hastalıklardan da korur. Aşı yaptırmanın ileride kısırlığa sebep olup olmaması da merak edilmiştir. Yapılan hiçbir aşıda böyle bir etki olmamaktadır.

İlginizi çekebilir: Bebekler niye huysuzluk yapar?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir