Reklam Alanı
Reklam Alanı
Ders Çalışırken Dikkati Toplama
Eğitim 0

Ders Çalışırken Dikkati Toplama – Veliler Dikkat!

Birçok öğrenci zaman zaman da olsa dikkat dağınıklığı yaşamaktadır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite teşhisi konulmuş durumlarda farklı ve özel bir tedavi yöntemi gerektirir. Bunun dışındaki durumlarda basit önlemlerle ders çalışırken dikkati toplama mümkündür.

 Dikkat Dağınıklığının Sebepleri

Dikkat dağınıklığının sebeplerini belirlemek aynı zamanda ders çalışırken dikkati toplama yollarının neler olduğu sorusunun da cevabı olacaktır.

Çalışma ortamının dağınık olması ve plansız çalışma dikkat dağıtan en temel sebepler arasındadır. Çalışma ortamına ilişkin ışık ve ısı durumu da dikkati etkileyen etmenlerdir. Gereğinden az ya da fazla aydınlatılmış yerlerde, aşırı soğuk ya da aşırı sıcak ortamlarda odaklanma güçlüğü yaşanması kaçınılmazdır.

Duygusal açlık yaşayan aile iletişimi zayıf öğrenciler, huzursuz ve gergin olduklarından dolayı dikkatlerini toplamakta zorlanacaktır.

Akademik başarı ve sınav sonuçlarına ilişkin olarak çevrenin beklentisinin yüksek olması, öğrencilerde kaygı düzeyinde başaramama duygusu, hırçınlık gibi sorunlar ortaya çıkabilmekte bu durum da dikkati dağıtmaktadır.

 Dikkat Nasıl Artırılır?

Kişinin özgüveninin artırılması ve takdir edilme hissi, akademik performansı ve konsantrasyonu olumlu etkileyecektir.

Stresli durumlarda dopaminden sentezlenen noradrenalin savaş ve kaç tepkisinin geliştirilmesinde rol oynamasının yanı sıra tetikte ve uyanık olma etkisi gösteren bir kimyasaldır. Bellek oluşumu, bilgileri geri çağırma ve odaklanmada etkilidir.

Bu nedenle kaygı düzeyinde olmamakla birlikte başaramama endişesi meydana getirdiği kimyasal değişim ders çalışırken dikkati toplama konusunda yardımcı olacaktır.

Dikkati toplama ve konsantrasyon konusunda beynimizin işlev gören bölgesi frontal lobun ön kısmındaki prefrontal korteksdir. Frontal lobun aktif halde tutulması aynı zamanda dikkat ve konsantrasyon anlamına gelir.

Frontal lobun bilgileri sıraya koyma, bilgileri ilişkilendirme gibi yürütücü işlevleri, dikkati başlatma ve sürdürme yetisini sağlar.

Öğrencilerin, frontal lobun işlevini artırmak, ders ve sınav anı dikkatlerini yükseltmek için özellikle şunları yerine getirmeleri gerekmektedir:

Dağınıklık dikkati de azaltan bir olumsuzluk olduğu için işlenen konuların da belli bir sistematik içerisinde işlenmesi dikkati artıracaktır.

Birbiri ardına öğrenilen konular arasında bağlantı kurulması, o konulara yoğunlaşmayı kolaylaştırır.

Ders çalışırken dikkati toplama yöntemlerinden bir tanesi de belli bir plan ve program dâhilinde çalışmaktır. Bu şekilde bir sonraki aşamanın belli olması yoğunlaşmayı kolaylaştırır.

Dikkat Artırıcı Aktiviteler – Ders Çalışırken Dikkati Toplama

Özellikle denge çalışmalarının odaklanmanın artırılması konusunda olumlu etkisinin olduğu belirtilmektedir. Ayrıca nefes ve beden egzersizleri de ders çalışırken dikkat toplama sorununa çözüm olabilecek bir çalışmadır. Yavaş yavaş derin bir nefes aldıktan sonra yine nefesimizi yavaşça vereceğimiz bu nefes egzersizlerini tekrarlayarak stresin etkisini azaltmak ve ders çalışırken dikkati toplama mümkün olabilir.

Türkiye’de Eğitim Sorunları Ve Nedenleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir