Reklam Alanı
Reklam Alanı
antibiyotik alerjisi
Sağlık 0

Antibiyotik Alerjisi

Antibiyotik kullanımı her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Alınan kararlar ve sağlık önlemleriyle gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmeye çalışılsa da bilinçsizce antibiyotik kullanan kişi azımsanamayacak kadar çoktur. İhtiyaç dahilinde kullanıldığında sağlık için kurtarıcı rolü oynayan antibiyotiklere her bünye aynı tepkiyi vermemektedir. Bazı kişilerde antibiyotik alerjisi  olup, sık kullanılan bir ilaç olması nedeniyle bu sağlık sorununa dikkat edilmelidir. Kişiler zaman içerisinde bazı antibiyotik türlerine karşı alerjik tepkiler gösterebilmektedir. Özellikle penisilin, amoksisilin ve ampisilin türlerine karşı çocukların %13’ünün alerjisi olduğu düşünülmektedir. Çocukluktan itibaren belirli aralıklarla antibiyotiğe olan alerjiyi test ettirmek önlem almak için yeterli olacaktır.

Antibiyotik Alerjisinin Belirtileri

 Antibiyotik alerjisi belirtileri ve dereceleri kişiden kişiye değişmektedir. Ortak görülen alerji belirtileri ciltte kızarıklık ve kaşıntıdır. Bunun dışında ishal, kusma, dilde aft, karın ve kulak ağrısı, burun akıntısı, dilde veya dudakta şişme, hapşurma, ateş, sersemlik ve uyuma isteği, karaciğer ve böbrekte biriken zehirli maddeler, hassasiyet gibi belirtilerle de sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Antibiyotiğin kullanım amacına ve uygulandığı bölgeye göre de belirtiler farklılık gösterebilmektedir. Işığa duyarlılık, ağızda metalik tat, diş renginde değişme, kırmızı adam ve serum hastalıkları, vajinal bölgede mantar gibi belirtiler de buna göre alerjinin semptomlarından sayılabilmektedir.

antibiyotik alerjisi

Kişinin antibiyotik alerjisi olduğu bilinmiyorsa alerjiden dolayı anafilaktik şok yaşanabilir. Bu durumda kişi acilen hastaneye kaldırılmalı ve tedavi süreci mümkün olan en kısa sürede başlatılmalıdır. Anafilaktik şoka giren kişide bronş şişmesi, buna bağlı olarak nefes alış verişinde ses değişmesi, dilde şişme ve boğazda ödem, nabız yükselmesiyle beraber düşük tansiyon, deride kurdeşen, sıcak basmasıyla gelen yanma hissi görülebilmektedir.

Antibiyotik Alerjisi Tedavisi

Antibiyotik bir hastalığın iyileştirilmesinde kullanıldığı için antibiyotik alerjisi görülen kişilere ilk olarak etken maddesi farklı olan bir antibiyotik verilir. Alerjinin şiddetine bağlı olarak kortikostreoidler ile alerji semptomları kontrol altına alınabilir. Şiddet düşükse antihistamin ilaçlar ile tedavi devam ettirilebilir. Eğer kişinin antibiyotik almasına sebep olan ve alerji olduğu ortaya çıkan antibiyotiğin bir alternatifi yoksa ya da farklı etken maddeli antibiyotiğin de alerjiye sebep olma ihtimali yüksekse ve antibiyotik tedavisi hasta için çok önemlisiyse tedavi antibiyotiğe karşı duyarsızlaştırma yoluyla devam eder.

İlginizi Çekebilir: Kaşıntıya İyi Gelen Doğal Besinler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir