İş bulmak özellikle bu dönemlerde iş değiştirmek ya da meslek hayatına ilk kez atılacak olanlar için zaman zaman korkutucu süreçler bütünü olarak görünebiliyor. Birkaç cılız girişimden sonra iş arayanların büyük bir kısmı umutsuzluk ve yılgınlık hissederek sürece dair hayal kırıklığına uğrayabiliyor. Ciddi bir planlama ve hazırlık içerisine girilmeden başlanan arayış süreci ise iş bulunup bulunma olasılığı kadar bulunacak işin imkânları ve tatmini de bu durumdan direkt olarak etkilenmektedir. Bu nedenle özellikle kalifikasyonuna ve eğitimine uygun pozisyonları amaçlayanlar için iş arayanlara tavsiyeler ve göz önünde bulundurulmasında yarar olan noktaları sizler için derledik.
İş Arayanlara Tavsiyeler – CV’niz İş Karakterinizi Yansıtır!
iş verenle adayın arasındaki köprünün ilk adımı olan özgeçmişiniz, muhataba sizin hakkınızda fikir verecek ilk ve en önemli veri olacaktır. Mülakat ya da ön görüşme aşamasına geçilebilmesi için bile ilk olarak özgeçmişinizin belirli yeterliliklere sahip olması gerekiyor. Daha da önemlisi CV’nize ayırdığınız emek ve özen, çalışma hayatınızın küçük bir kartviziti olacaktır. Yalnızca eğitim ve sertifikalarınızdan ziyade özgeçmişinize verdiğiniz emek, işverenin önündeki çok sayıda CV arasından ayrılmanızı sağlayacak ilk kriter olacaktır.
Bir başka deyişle; başvuruları inceleyen taraf olsaydınız söz konusu pozisyon için bir CV’de nelere dikkat eder, ön planda değerlendirirdiniz? CV hazırlamak isteyen adaylar için bu sorunun cevaplanması özgeçmiş kalitesini direkt belirleyecektir.
Özgeçmişinizi oluştururken sahip olduğunuz tüm yetileri, belgelendirilebilen her bir başarımı, referanslarınızın ve çalışma hayatında sizi öne çıkaran unsurların dikkatle yerleştirilmesi büyük önem arz ediyor. Kimlik bilgileri bölümünde özellikle e-posta adresi, adres ve telefon numarası gibi bilgilerin güncel olması gerekli. Başvurulan iş pozisyonuna uygun bir fotoğraf ile desteklenen CV’niz de sizi bir adım öne taşıyacak hususlar arasında. Medeni durumunuz, doğum tarihi ve yeri, erkek adaylar için askerlik durumunun bildirilmesi, uyruk, varsa sürücü belgeleri ve tipleri, tüm iş ve staj deneyimleri, geçmişte çalışılan pozisyonlarda elde edilen deneyim ve takdirler de bir özgeçmişin olmazsa olmazlarından.
Bunların dışında iş arayanlara tavsiyeler ve ipuçları için önemli noktalardan; bilinen yabancı diller, başvuru yapılacak alana ilişkin eğitim ve sertifika bilgileri, adaya referans olabilecek kişi ve kurumların listesi de en başta arananlardan.
İş Ararken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kendinizi doğru ifade edin: Başvuru yapılacak şirket ve kurumların profilinizi incelediklerinde sizinle çalışmak için neleri vaat ve taahhüt ettiğiniz konusunda kesinlikle ikna olmalılar, rastgele doldurulmuş bir CV iş bulma sürecini oldukça zorlaştırır. Birkaç dakika fazla zamanı baştan ayırdığınızda, gelecekteki arayışınız son derece kolaylaşacak. Kayıt oluştururken profil bilgilerinizi detaylı ve doğru bir biçimde girmeye özen gösterin. Pek çok kariyer ve iş arama sitesi algoritması adaylara beklenti ve niteliklerine uygun seçeneklere erişmelerini kolaylaştırıyor. Doğal olarak özensiz şekilde hazırlanmış bir öz geçmiş de iş arama süreçlerinde katkıdan çok dezavantaja neden olabiliyor.
CV İpuçları
Fotoğraf seçimine dikkat: İş arayış sürecinde şirketlere gönderilecek fotoğrafın uygun olması önem arz ediyor. Günlük hayata ilişkin seçimler ya da sosyal medyadan kırpılmış fotoğrafların ilk izlenim için doğru fikri yaratmayacağı kesin!
Başvurularınızı takip edin: Başvuru oluşturduktan sonra süreçleri muhakkak takip edin. iş başvuruları yapılan şirketle gerekirse iletişime geçip bu pozisyonu isteme nedeninizi, neden doğru aday olduğunuzu ifade edin. Elbette çok ısrarcı olmamak kaydıyla, dozunda bir özgüven hakkınızda pozitif fikir yaratacaktır.
İş Arayanlara Tavsiyeler randevunuza gidin: Size uygun görünmeyen ya da çalışmama ihtimalinizi yüksek gördüğünüz işlerin randevularını onaylamak zorunda değilsiniz ancak randevuyu kabul ettiğiniz mülakatlarda mutlaka bulunun. Her bir görüşmenin iş arayış ve çalışma hayatınız için unutulmaz deneyimler anlamına gelecek.
İletişim şeklinize özen: Görüşme yaptığınız şirketlerle kurduğunuz iletişime özen. İşe başlama ve işe alım süreçleri her iki taraf için de çaba gerektiriyor Bu dikkatli, düşünceli hassas davranın. Genellikle görüşmelerde uygulamalar üzerinden mesajlaşma yoğunluğu çoğunlukla birkaç satırdan ileri gitmez ve devamında randevu bölümüne geçilir. eğer sorular uzuyor ya da özel alana giriyorsa kesinlikle muhatapla iletişimi kesin ve ilgili uygulama tarafından incelenmesi şikâyet oluşturun.
Ve en önemlisi; ihtiyaçlarınızla hedeflerinizi belirleyin. Her zaman çok sevilen bir işte çalışmak mümkün olmayabilir ancak kişiyi direkt olarak mutsuz edecek bir seçime de bile bile yönelmek orta ve uzun vadede hem motivasyon kaybına hem de özgüven düşüklüğüne yol açacaktır.
Şansınız açık olsun.
Bilgisayar oyunu yapıp satarak kendinize yeni bir gelir oluşturabilirsiniz. Detaylar için buraya tıklayın.